Euro coins on a chess board with pieces
Φίλοι σκακιστές, νιώθω την ανάγκη μέσα από το δημοφιλές skakistiko να κοινοποιήσω την απορία μου και την έντονη διαφωνία μου στην πολύχρονη τακτική της εκάστοτε πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ , να καθοδηγεί τον εκάστοτε ταμία να παρουσιάζει στους ετήσιους ισολογισμούς της Ένωσης μία εικονική πραγματικότητα (κατά την ταπεινή μου γνώμη) ή επιεικέστερα μία εικόνα που δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει ποτέ πραγματικότητα, εφ’ όσον έχει αποδράσει από την ακολουθούμενη πολιτική το όποιο διεκδικητικό πλαίσιο. Για να γίνω σαφέστερος θα αναφερθώ δι’ ολίγων στον έλεγχο όπου κλήθηκα το Σάββατο 25/1, να συμμετάσχω για τη Δευτέρα 27/1, των οικονομικών απολογισμών ΕΣΣΝΑ για τις περιόδους 15/12/2012 έως 31/12/2012 και 1/1/2013 έως 31/12/2013. Ο έλεγχος θα γινόταν στα γραφεία της ΕΣΟ, πριν το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ. Για συντόμευση μεταφέρω όσα αφορούν τη χρήση 2013.

Συγκεκριμένα , με βάση τα παραστατικά, το προηγούμενο υπόλοιπο, το τι μπήκε και το τι βγήκε στο ταμείο, εμφανίζεται σε αυτό για τις 31/12/2013 το ποσό των 10.478,63 €.
( Από αυτό θα αφαιρεθούν σύντομα 1204, 00 € , σε χρήση βέβαια 2014, που αφορούν παράβολα σωματείων για αγώνες).

Σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα εμφανίζεται ένα ποσό 2816,60 € ως πλεόνασμα ( αυτό το βγάζω μετά από επανέλεγχο 2616,60 και θα ζητήσω τη διόρθωση ή τη συμπλήρωση στοιχείων που ίσως στη βιασύνη προσπεράστηκαν και δημιουργούν αυτή τη διαφορά). Το ουσιώδες είναι ότι για να βγει αυτό το πλεόνασμα των 2816.60 € ( ή 2616.60 €) προστίθεται στο ταμειακό υπόλοιπο ένα ανείσπρακτο από το 2009 ποσό 4773,50 € (επιχορήγηση από ΕΣΟ) και αφαιρείται ένα ποσό 12134,00 € ( οφειλές της ΕΣΣΝΑ για διαιτησίες 2007,2008,2009 και 2010) και ένα μικρό ποσό με το οποίο ευγενικά διευκόλυνε ο ταμίας έξοδα διοργανώσεων ( λόγω αδυναμίας εκταμίευσης μετά την αγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς). Οι δύο συνάδελφοι της συμπολίτευσης στην ελεγκτική είχαν και αυτοί απορία και παρατηρήσεις στην κατεύθυνση να τεθεί το θέμα στη ΓΣ και να παρθεί απόφαση για παραγραφή των υποχρεώσεων τουλάχιστον για τα έτη 2007 και 2008. Όμως θεώρησαν ότι αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να γραφεί στην έκθεση της ελεγκτικής , αλλά να μεταφερθεί ξεχωριστά στη συνέλευση.

Ακούγοντας διάφορα πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, αλλά και κατά τη συνεδρίαση που ακολούθησε, είμαι πεπεισμένος ότι οφείλω να κοινοποιήσω τη θέση μου και να καταγράψω, έστω μειοψηφώντας, τις παρατηρήσεις μου. Μεταξύ άλλων άκουσα ότι: α) δεν είναι ηθικό να παραγράψουμε χρήματα που οφείλονται σε διαιτητές, β) ότι έγινε σπάταλη διαχείριση κονδυλίων στο παρελθόν, γ) ότι δεν πρέπει να απεμπολήσουμε το δικαίωμα για την επιχορήγηση του 2009 από την ΕΣΟ, δ) ότι για τα έτη 2007 και 2008 αρκετοί διαιτητές παρότι εκλήθησαν δεν πήγαν να πληρωθούν αλλά και ε) ότι ίσως οι καταστάσεις δικαιούχων διαιτητών ίσως περιέχουν ανακρίβειες. Από όλα αυτά γεννώνται ερωτήματα τα οποία έθεσα στην πλειοψηφούσα συμπολίτευση, όπως: α) το τι θα γίνει αν όλοι οι δικαιούχοι απαιτήσουν την πληρωμή τους, β)αν είναι ηθικό , μιας και υπάρχει ταμείο, να μη πληρώνονται οι διαιτησίες, γ) γιατί δεν παρακρατά η ΕΣΣΝΑ αποδόσεις παραβολών ή άλλων ποσών προς την ΕΣΟ, μέχρι να καλύψει το ανείσπρακτο ποσό, δ) γιατί δεν γίνεται έλεγχος ορθότητας των καταστάσεων δικαιούχων.

Σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολύ γενικές και δυνητικές,  όπως το ότι κρατάμε ταμείο για την αντιμετώπιση ξαφνικών αναγκών (π.χ πληρωμή δικαστικών εξόδων), ότι η ΕΣΟ αναγνωρίζει το χρέος της (όντως υπάρχουν βεβαιώσεις του κ. Μιχαηλίδη για τα 4773,50 €) , όμως η πρακτική θέση της ΕΣΟ είναι το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», υπαινιγμοί ότι μέλος της αντιπολίτευσης εξώθησε την ΕΣΟ στο να παρακρατά την επιχορήγηση 2009. Γενικά πιστεύω ότι αυτή η εικονική κατάσταση δεν βοηθά στην σωστή , καθαρή και δίκαιη άσκηση σκακιστικής πολιτικής στην Αττική, πρέπει το θέμα να τεθεί ξεκάθαρα στη ΓΣ και να αποφασιστεί η αποσαφήνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Ένωσης και η χάραξη πορείας προς όφελος των σωματείων, που σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το ξεχωριστό μας άθλημα.

Εκθέτω την άποψή μου στο φιλόξενο site σας , μεταξύ άλλων και για το λόγο ότι δεν εκπροσωπώ σωματείο, και στη ΓΣ , σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΣΝΑ, τις όποιες παρατηρήσεις θα μεταφέρει ο πρόεδρος της ελεγκτικής, φίλος κ. Ανδρώνης. Αλλά και εγώ , απλό μέλος της ελεγκτικής, έχω χρέος να κοινοποιήσω την άποψη και τις παρατηρήσεις μου, χωρίς την τριβή ή την σύγκρουση προς μια λιγότερο ή περισσότερο αυταρχική θέση στη ΓΣ του προσεχούς Σαββάτου.
Με εκτίμηση προς όλο το σκακιστικό κόσμο και με την ελπίδα να βρεθεί και να ακολουθηθεί η πραγματικά ηθικότερη και λογικότερη λύση.

Γιώργος Π. Διαμάντης