ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Η Βασίλισσα του Κατούι»
σας προσκαλεί
Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στις 19:00
στο Σκακιστικό Όμιλο Χαλανδρίου – Αβέρωφ 4
θα προλογίσει ο Ηλίας Κουρκουνάκης, θα ακολουθήσει συζήτηση, είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία της σπουδαίας Ινδής σκηνοθέτιδας Mira Nair (Salaam Bombay!, Monsoon Wedding, The Namesake) – που αφηγείται την αληθινή ιστορία της 10χρονης Phiona Mutesi από την Ουγκάντα – βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Tim Crothers που μαζί με τον William Wheeler είναι και οι σεναριογράφοι της. Ως γυναίκα, η Mira Nair, στο μεγαλύτερο μέρος εστιάζει στους σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες της ταινίας, όπως είναι βέβαια η Phiona Mutesi, η αδελφή της η Night, φυσικά η μητέρα τους η Nakku Harriet ακόμη και η γυναίκα του προπονητή η Sara Katende.
Όχι τυχαία αποθεώνει στο σκάκι το γεγονός ότι “Η Βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό κομμάτι” και ότι “Όταν ο μικρός στρατιώτης φτάσει στην άλλη πλευρά της σκακιέρας μπορεί να γίνει Βασίλισσα”. Τα στοιχεία αυτά είναι άλλωστε καθοριστικά για να εντυπωσιάσουν εξαρχής τη Phiona, να την πείσουν να ασχοληθεί με το άθλημα και στην πορεία να ανακαλύψει μαζί με τον προπονητή της το έμφυτο ταλέντο της.
Ακόμη, δεν θα έλεγα ότι παραμελεί τον κεντρικό αντρικό χαρακτήρα, που είναι ο προπονητής Robert Katende αλλά και τους αδελφούς της Phiona, που είναι ο μικρούλης Richard και ο λίγο μεγαλύτερος Benjamin. Ταυτόχρονα καταγράφει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες διαβίωσης μιας πολυμελούς οικογένειας στις φτωχογειτονιές του Katwe με το πρώτο ζητούμενο να είναι ασφαλώς η επιβίωση. Η σκηνοθέτιδα δεν στέκεται πολύ στους αγώνες που διεξάγονται, αφού το σκάκι είναι ένα δύσκολο άθλημα για να μεταδοθεί κινηματογραφικά (τα στοιχεία για την ταινία από http://timelinealex.blogspot.gr/2017/01/queen-of-katwe.html)